0

When we do good

When we do good, some people will like, some might hate.
Some will question your sincerity, some will simply say you are not sincere doing this and that.

Its a miracle they know your heart, sometimes that person him/herself does not even know his/her level of sincerity. Lol.

When we do good, we dont expect appreciation or something in return.
But the thing is, a simple thankyou will be the nicest word to say, will heal the tiredness throughout the day.

When you do good, sometimes people even respond by hurting you.
Its ok, just do good.
For the sake of God.
Thats it.
Just do it.



talktothemirror
0

How should we react if people hurt us



As a carpenter went home after shutting down his workshop, a black poisonous cobra entered his workshop.

The cobra was hungry and hoped to find its supper lurking somewhere within. It slithered from one end to another and accidentally bumped into a double-edged metal axe and was slightly injured.

In anger and seeking revenge, the snake bit the axe with full force. What could a bite do to a metallic axe? Instead the cobra's mouth started bleeding.

Out of fury and arrogance, the cobra tried its best to strangle and kill the object that was causing it pain by wrapping itself very tightly around the blades.

The next day when the carpenter opened the workshop, he found a seriously cut, dead cobra wrapped around the axe blades.

The cobra died not because of someone else's fault but faced these consequences merely because of its own anger and wrath.

Sometimes when angry, we try to cause harm to others but as time passes by, we realise that we have caused more harm to ourselves.

For a happy life, it's best we should learn to ignore and overlook some things, people, incidents, affairs and matters.

It is not necessary that we show a reaction to everything. Step back and ask yourself if the matter is really worth responding or reacting to.

Let's treat people with kindness even if they hurt you.

People that show no inclination to change, are best handled with silence and prayer.

THIS is really a touching story and could help us take some good decisions.
0

Aku bukan patung palsu

Sabar yang perlu aku pertahan itu
Telah aku pertahankan sekian lamanya
Aku bukan tidak mahu bersabar lagi
Aku hanya mahu dimengerti
Aku hanya mahu diterima

Seperti dia
Aku bukan saingannya
Dia pohon subur berbuah berbunga keharuman
Aku sekadar pohon rendang nan kekeringan
Sekadar di pinggiran
(perhh tiba tajuk lagu)

Aku tak mahu menjadi palsu
Kerna itu aku selalu membisu
Aku telah cuba sekadar mampuku
Dan aku akan terus cuba
Demi untukmu

Beri aku ruang dan waktu
0

Puisi jiwa kacau

Andai tak mampu mengasihi
Usahlah dipamerkan rasa benci
Andai tak mahu bermesra
Usahlah timbulkan rasa bersangka2
Andai tiada rasa simpati
Usahlah jauhkan jurang di hati
2

Me

You hate me
U said everyone hates me
U make me feel that im hated
U make me feel bad
U show ur happiness
U show ur success
Well done

Inferiority complex
Complicated
Overthinking

Im tired of being such me

Negative vibes shuuuhhhhh
0

Kereta hilang di stesen KTM Segambut





Salam.

KERETA KAMI HILANG.

Lokasi : stesen KTM Segambut

Tarikh hilang 10/10/2016(Isnin)

Kereta PROTON PREVE
WARNA BIRU
BMB 8285

Abdullah Khairi 016-2226420
Ameerah Diana 010-2226420

*maaf takde gambar lain. Ini gambar masa accident aritu.
*kat skirting belah kiri ada percikan simen sikit2

Report dah buat.

MOHON VIRALKAN.
MOHON DOAKAN.
TERIMA KASIH SEMUA.
12

Pegawai Tadbir N41 UKM

Saya nak kongsi pengalaman temuduga tahun lepas. Saya tak dapat pun. Tak dapat kerja pun moga2 dapat pahala pun da ok la kan. InshaAllah moga bermanfaat.

Dah lama tak tulis blog ni barulah ada peluang nak share. Mungkin ada yang jumpa post ni sebab google2 kat internet tentang jawatan tu kan? Biasa la sama gak saya pun duk google baca2 blog org aritu. Hehe.

Tapisan pertama dia tengok pada background dan akademik pemohon. Tapisan kedua ialah ujian bertulis. Ada soalan objektif dan esei. Nak jawab tu memang gaya exam kat uni dulu. Otak mak sudah berkarat nakk.

Soalan objektif yang dia tanya 90% kot psl ukm🙆🏻bolehla study kat website dia dengan teliti. Saya rasa kalo ex student ukm da advantage sgt.

Antara soalannya:

Pro naib canselor
Pro canselor
Canselor pertama
Pusat perkhidmatan di ukm
Nama kolej
Moto ukm
Lagu ukm apa tajuknya
Gst tu apa
Ipu jerebu
Institut penyelidikan ada berapa
Faktor penjawat awam dibatalkan pkhidmtan
KRA(key result area) ukm
Fakulti kat ukm KL
Dapat status swa akredatasi tahun bila
Nama hospital ukm
Fakulti kat kampus sabah

Soalan esei pulak ada 2 part.
Esei BM langkah atasi isu negatif remaja.
Esei BI ways to prevent flood in kelantan.

Saya sudah goreng hingga hangit. Haha. Anda pula, selamat menggoreng.

Alhamdulillah lepas ke stage terakhir.
Kami ada dalam 14 15 orang yg dipanggil temuduga. Masa tu dia nak 5 orang sahaja. Sebelum temuduga, kena jawab dulu ujian personaliti dan kena transfer sikit bayaran. Yang tu dia nak tengok personaliti kita la.

Jadi masa temuduga, study semula mcm nak exam bertulis aritu. Hafal2 segala. Masa tu group interview dalam 7 org. Interviewer ada 3 org. Diorang tanya soalan, siapa nak jawab dulu angkat tangan. Kira equal sebab semua jwb soalan yg sama. Ada juga interviewer yang suruh start jawab dari calon yang kanan sekali hingga ke kiri.

Mula2 macam biasa, introduce diri. Yang tu dia suh cakap english. Soalan lain dalam bm je nama pun uni kebangsaan mesia kan.

Soalannya
1. apa yang anda tahu tentang ukm,
 Yang ni sebut la sejarah ukm sikit, orang2 penting, visi misi, KRA ukm tadi ada 6, dan apa2 lagi la yg relevant.

2. Kenapa nak kerja ukm,
Yang ni boleh la bagitau apa value2 n kualiti diri anda dan apa yang boleh anda sumbangkan kepada ukm untuk capai visi dan misi dia ke.
Jangan la bg jawapan tak profesional ye (macam kitorang jwb kih33) sebab rumah saya dekat, sebab ahli keluarga ramai produk sini dll.

3. Sebagai pegawai, macam mana cara nak handle kakitangan seliaan, anak buah kita ada yang lebih tua, lebih muda. So camne cara anda?
Yang ni kena hormat, tegas, beri tunjuk ajar ke, kena kenal mereka supaya tahu cara nak bekerja dengan mereka. Lain orang lain cara. Jadi pegawai yg disenangi, yang memahami dll. Camtu la lebih kurang. (pandai tulis skang je ni,, masa interview dulu tah pape aku mencarut >:<)

Selpas interview, boleh la bagi email yg thank you bagi peluang dan bersesar hati dpt pengalaman tu semua.

Pastu tunggu, kalau ada rezeki alhamdulillah. Kalau tak, rezeki ada di tempat lain. Mungkin ada yg lebih baik inshaAllah. Allah knows best.

Sekian, moga berjaya dan dipermudahkan ye.

P/s: Kalau dapat kerja, belanja la eskem. Gurau je. Doakan yg baik2 utk saya ye. Hehe.

0

Suami isteri urus anak

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Tak sangka wujud lagi dunia blog ni. Saja rindu nak jenguk blog ni dan nak mengomel sikit.

Pasal rumahtangga je. Selalu kita dengar geng ibu complain suami tak membantu uruskan anak. Pengalaman saya, isteri boleh cuba 'train' suami bantu urus anak sejak anak sulung masih kecil.

Tips direct ialah selalu minta tolong.

Macam dah panas je hp abg tu, abg tlg wash yak anak boleh ke? Saya nak masak kejap. Nnt abg makin lapor.

Abg nak try x basuh punggung anak? Mana tau nnt tua diorang basuhkan kita pulak.

Ala macam susah pulak jubah kembang dgn handsocks bagai. Abg tlg wash kan boleh? Hehe.

(semuanya jangan lupa senyum kambing)

Tips indirect anda perlu jd slow. Contohnya bersiap lama ketika nak keluar atau nak balik kampung. Suami yg tak tahan menunggu mungkin akan offer kemaskan brg atau siapkan anak.

Lama2 terbiasa. InshaAllah jadi kerjasama. Anak bertambah, kita redah bersama. Ustaz ebit lew suruh berebut uruskan rumahtangga. Tapi kdg2 boleh juga main 'osom'. Siapa kalah dia kena wash 'yak' anak. Kih3.

Bukan apa. Kita cuba bantu suami dapat quality time dgn anak2. Kita sengaja mahu anak2 anggap bapa ini hero. Kita cuba jadikan anak2 mahu bapa dekat dgn mereka. (tapi sedih sikit nanti mereka lebihkan ayah dari ibu huhu)

Best juga kalau suami pandai masak. Jika kedua2nya bekerja, boleh masak bersama atau mungkin bergilir tukar dgn urus anak.

Salute sapa isteri/ibu yang urus semua. Dia bekerja dia masak dia pengurus rumahtangga. Anda memang hebat. Tapi ingat, lain orang lain kemampuannya. Ada yang cepat letih. Ada yang pening bila berdiri lama. Kan. Kita berbeda. Tapi kita cuba.

-Isteri@ibu@surirumah selalu culas oops-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top