6

hATi menANgiS...

Sesekali terdenga di corong radio..
“saya takut jarum..bla3…dermalah darah”
Penting rupenye derma darah tu ye..selama nie tak kisah pon..
Ala kalo derma tak rugi pon rasanya…lalu lahirlah niat di hati yg lemah itu…
Kali pertama terlepas..Kali kedua pun melepas..

Satu hari di akhir tahun 2007…Satu lagi peluang menanti..
Barangkali..satu jasad memerlukan..
satu nyawa perlu diselamatkan..
Satu hati yg sudi menderma diharapkan…
Buat pertama kalinya… hati itu tanpa malu tanpa silu tanpa tahu..mahu membantu..
Impian tercapai jua akhirnya....alhamdulillah..
Smoga darah sepeket tu berguna…

Sebulan berlalu..p0st0 diterima..
Rupanya dari pusat darah negara..diarah pula berjumpa doctor dengan segera..
Kenapa ya?Hati dapat rasa..ada sesuatu tak kena..kena pegi juga..
Tika itu..doktor bgtau..ada virus hepatitis dalam darah tu..
Hati tak pernah sangka..tak pernah minta..tak pernah duga..
Hati menangis..

Doctor tanya, keluarga ada penyakit ni ke?...
Doctor Tanya lagi, pernah terima darah ke sebelum ni?..
Doctor Tanya lagi, sorry soalan sensitive sikit.. pernah ada hubungan seks ke?..
Hati menangis lagi…
Kini hati tahu…ada hikmah di sebalik niatnya dulu…

Arahan seterusnya..pegi HKL jumpa pakar pula..
Blood test demi blood test…appointment demi appointment..
doctor demi doctor..penjelasan demi penjelasan…
blood test pertama,masih positif..blood test kedua,confirmed positif..
3 punca penyakit..dari ibu..seks..pemindahan darah..
Yang ini apa puncanya?ntah tak tahu dari mana…
Berulang kali ‘soalan sensitive’ itu diaju…
Hati menangis lagi…

Hati tertanya-tanya..
Boleh ke kawin? Macamane nak ada anak satu hari nanti..
Tanpa ragu..hal ini diberitahu kepadanya..ini pasal masa depan kedua2nya..nanti tak mahu menyusahkan saja..nanti pasal zuriat pula macamana?...
Tika itu..dia tenang menerima..dia redha saja katanya..dia rela apa saja..dia sanggup menanggung nasib sama..
Hati menangis sekuatnya..

Tika itu.. Hubungan telah direstu..hati saling memerlu..
Tapi hati masih tak tahu..keputusan apa nak dituju..
Bulan demi bulan berlalu…ikatan suci disetuju..inilah jodohmu..kuatkan hati yang lemah itu..
Empat hari sebelum akad…dua malam duduk di wad..
Tika itu..hati sayu... tiada siapa tahu..
hati menangis layu…

Fizikal normal saja..liver yang bengkak pun tak dapat dirasa..
Doctor kata make sure tak pregnant lagi..ubat boleh affect baby..
treatment untuk setahun lama..side effects banyak pula..
emosi tak menentu..demam2 flu2..cepat penat lagi satu..banyak lagi nak sebut semua tak mampu..
mahu tak mahu kena redah juga..untuk masa depan bersama..
hati menangis lagi..

sudah sebulan treatment bermula..
tiap minggu ke hospital bersama dua jejaka..
yang pertama sentiasa ada sejak dari pusat darah negara..
yg membesarkan dan banyak berjasa..
sampai skarang sentiasa bersama..
yang kedua raja di hati..
walaupun busy sentiasa menemani..
rela hati susahkan diri..
laksana tggjawab seorang suami..

5 tablets setiap hari..seminggu sekali inject perut sendiri..
Gitulah yg perlu dipatuhi..side effects memang disedari..
Sampai bila tu belum pasti..mintalah hanya pada Ilahi..
kadang2 rasa tak guna..rasa tak beri apa2..rasa tak mampu beri bahagia..
hati yg lemah itu masih lemah..masih menangis..
bila lemah slalu kalah..
bila kalah slalu salah..
maafkan hati itu..maafkanlah..

6 comments:

[amiza a.malik] said...

salam midee,
lucky u to haf famili dan husband yg sgt memahami.be strong sayang as everything happens for reason. ayu tataw lgsg yg midee masuk wad before akad tu.but still, u manage to look admiringly beautiful ms gmbr nikah :)

i miss u, tapi midee sendiri sibuk dan tak ol.and ayu quite bz nk exam ni..life makin hectic kt sini..

its ok, maybe later kita boleh catch up bila2 masa.jumpa dalam doa.

semoga allah beri ganjaran untuk setiap kesabaran dan air mata yang tumpah..

i love u..sorry for not being there...feel very bad about this.

fathiyyah said...

midee,

sy fathiyyah kawan ayu di cairo
semoga hati sentiasa tabah

kami akan mendoakan kamu dan keluarga.

huda said...

prays for both of u meedi n dolah,
may Allah grant happiness to u in dunya n akhirah..n may He gives u 'qurratu a'yun' as ur zuryat later on inshaALlah

fasobrun jameel...kan meedi? :)

adiLa said...

ameerah diana jasni :)

tak tau pula ada kisah macam ni. tertanya2 jugak bila meera kept writing pegi berubat dalam previous entries.

inshaAllah, perancangan Allah tu yg terbaik.terbaik, terbaik, meera =)

kami berdoa.dan kalian juga harus terus. kuat ye!

(terasa nak guna meera instead meedi. sebab 3tahun panggil awak meera, dah f4 baru panggil meedi =)

nUr aFifaH nAzrI said...

smg sentasa heppy sayang~

MimY LianA said...

midi dear,

be strong okay? sy akan share fav hadis sy ;)

never a believer is stricken with discomfort, an illness, an anxiety, a grief or mental worry or even the pricking of a thorn but Allah will expiate his sins on account of it. bukhari n muslim.

i know u r strong. kalo x Dia xkan uji kan?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top