11

kahwinlah even still muda..~

satu hari hp bunyi ..'1 message received'..
sender : salam midi...kite nak kawin..tolong bagi tips sket camane nak convince parents boleh kawin time blaja...
sender-21 tahun.

terkejut jugak ditanya camtu..tapi jauh di sudut hati saye rase syukur bila denga insan2 yang punya rasa cinta nak kawin..dah dijawab dgn ringkas..tapi yang nie untuk perk0ngsian umum..~

cinta yang sebelum akad tu..lebih banyak buruknya..yang dulu tu dosa..sebelum dosa makin menggunung dan amal yang ditolak makin menimbun...rasa yakin untuk mendirikan masjid membara2..semangat nak kawin..
pernikahan itu indah..tapi sikit pun saya takkan sangkal kenyataan yang cinta selepas akad tu lahirnya keindahan yang sebenar...cinta yang mulia..cinta kerana Allah..di situ ada berkat yang dicari2..di situ ada rahmat yang berpanjangan dari Ilahi..

Surah al-israa ayat 32~
Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).


"Wahai golongan pemuda! Sesiapa di antara kamu yang telah mempunyai keupayaan iaitu zahir dan batin untuk berkahwin, maka hendaklah dia berkahwin,sesungguhnya perkahwinan itu dapat menjaga pandangan mata dan menjaga kehormatan.maka sesiapa yang tidak berkemampuan,hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu dapat mengawal nafsu"

(Hadith riwayat Muslim)

awak nak kawin..?tapi mungkin terpikir pasal study..parents..nak enjoy lagi..duit camane plak..
1st 0f all...pasanglah niat yang baik..
study lagi bukan masalah..skang mase awak tengah study pon tangan awak pegang henfon..kalo tak jawab si dia call..mesti main sms..kan3..??kalo dah kawin boleh study same2..selang selikan ngan borak2 gurau2..takde la ngantuk..

enjoy..enjoy camane pon saye tak tau tapi selalu dengar org cakap..huhu~
maybe skang awak enjoy ngan kawan2 awak..die enjoy ngan kawan2 die..awak bukan tau die tengah buat ape..mane tau die buat benda yg awak tak suke ke...pastu kalo dating bukan best..dapat dosa je..kena jaga jarak takut tersentuh..tak boleh pegang2 tangan..orang umpat2 lagi..kalo dah kawin boleh duk dating sepanjang masa kat mana2..gitu..



pasal duit pun jangan risau sangat..make sure ade saving even sket pon..
jimat2 la ngan duit sch0larship or l0an yang k0rang ade..yakinlah rezeki tu datang dari Allah..
dengan niat yang baik..dan harapan untuk sesuatu yg baik..dan hati2 yang baik..insyaAllah ade kehidupan yg baik Allah kurniakan dan ada limpahan rezeki yg baik2 dariNya...

Surah annur ayat 32~
Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di kalangan kamu dan juga orang-orang yang layak menikah di kalangan hamba sahaya kamu laki-laki dan perempuan,
jika mereka miskin Allah akan memberi kemampuan kepada mereka dengan kurniaannya.Dan Allah maha Luas (Pemberiannya),lagi  Maha Mengetahui.

Rasulullah bersabda,
“ 3 golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah swt ,seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya”
(Hadith riwayat Thabrani) dikeluarkan oleh Ibnu Abi Hatim, dari Ad Dur Al Mantsur.

cube bace artikel2 pasal couple and nikah...
or try pilih dari sini..>>~REMAJA & CINTA~
bila rasa dah lebih yakin...cuba discuss el0k2 dengan parents..

Sabda Rasulullah s.a.w. :
“Jika seseorang hamba itu bernikah maka telah menjadi sempurnalah setengah agamanya,
maka bertaqwalah kepada Allah pada setengah yang lainnya. “
dari Anas bin Malik R.A dikeluarkan oleh Al Hakim dan Ath-Thabrani dalam kitab Al Aswath

andai kamu tak pernah terfikir untuk berkahwin..fikirkanlah..
andai kamu aim bertahun2 lagi untuk berkahwin...belajarlah ilmu rumahtangga dari sekarang..
jangan gentar..jangan putus berdoa..yakinlah dengan Tuhanmu dan mintalah pertolongan dariNya..
berkahwinlah..
wallahua'lam.

11 comments:

afiqah khalidar said...

salam midi.
bagus weyh entry kau ni.
nak2 plak aku yg tgh rasa nk kawen ni.
but then, aku x tahu cm mana nk beritahu parents aku.
any suggestion?
:)
thanks btw.

afiqah khalidar said...
This comment has been removed by the author.
~mRs. kHaiRi~ said...

>sabb:
SABB NAK KAWIN..!!!
yeah yeah ade gang..!huhu~
camane eh?kalo slalu share ngan mak senang sket..

hmm try la buat something yg buat parents happy..cth bg adiah ke..tolong2 diorang ke..
then try cakap,
mak..nak kawin boleh?

bila mak dah respon...baru cite benda2 cam dalam entri ni..
=)

kakda kerang said...

mari kita bina keluarga bahagia.. jauh penting drpd tu, isi masjid kita dgn taqwa.

p.s.:kakda nak kawen. in other words, ingin melengkapkan separuh agama saya.

will they understand?

NaDziRah said...

Macam kenal je sender sms tu. hehe

~dianakhairi~ said...

>kakda:
apa itu kerang??
kawinla kawinla.
adik d0akan yg terbaik utk akak..insyaAllah amin..be str0ng!

>nadzirah:
yerr..kamu adalah sender tersebut...hui3~
bersabarlah nad..kuatkan hati..jgn putus asa dari rahmat Tuhanmu~

umairzulkefli said...

Perkahwinan itu indah
Jika ditelusuri dengan kaca mata iman

Insya-Allah...bakal menyusul..

INTAN NADZIRAH said...

menarik la kak midi....hehe..
:) nk num hp akak,bley..

INTAN NADZIRAH said...

menarik la kak midi....hehe..
:) nk num hp akak,bley..

nurmiey sabtu said...

bagus entri ni..

AzwanRamli said...

http://azwanramliarea.blogspot.com/2011/07/jejak-kasih-1contoh-surat-hasrat.html

Selamat mencuba.haha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top