2

letih

semalam sangat lemah.
siapa tahu?
sangat menunggu2 masa berbuka.


kaki rasa dah tak mampu berdiri.
badan tak mampu nak angkat.
niat nak masak tapi takde kudrat.


azan maghrib berkumandang.
pernah rasa tak larat nak makan and penat nak mengunyah?
saya rasa semalam.


saya kesuntukan masa.
saya letih tak bermaya.
saya belum bersedia.
suami luah rasa risaunya.
salah saya.
ya.salah saya.
sebelum tidur ambil jarum tajam.
saya terfikir mesti nanti penat.
tapi siapa tahu?


hari ini.saya tak pasti masih kuat tak.
saya cuba tahan diri.
tapi tekanan datang.
dan saya makan.bersama kucing di bawah meja.
niat terbatal.


who cares.
no one knows.
saya kan sabar menunggu.
0

redha


Usah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
 
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
 
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya

_inteam-redha_


4

hidayah yang mahal

kita mungkin boleh dapat 4 flat..
kita mungkin boleh dapat result 1st class..
kita mungkin boleh punya blackberry or iphone..

kita mungkin boleh bergaya dengan kereta mewah..
kita mungkin boleh beraya dengan pakaian indah..

kita mungkin disukai manusia..
kita mungkin gembira di dunia..
kita mungkin bisa bergelak ketawa..

namun..
tanpa rahmatNya..
tanpa NUR dariNya..
petunjuk hidayah dari Ilahi..
terus tersentuh hingga ke hati..

kita sebenarnya tak punya apa2..
kita sebenarnya bukan siapa2..
kita belum tentu dapat akhirat sana..
kita belum tentu dapat merasa indahnya syurga..

semua yang kita miliki dari Tuhan Ya Ilahi..
kembalilah kepadaNya Rabbal Izzati..
Dia lah tempat bergantung yang hakiki..

Dia yang menciptakan kita..
dari tiada kepada ada..
Dia yang mengatur segala..


Allahu Rabbi..
kami malu..kami hina..kami berdosa..
maafkan kami..
segenap hati kami hanya milikMu..
seluruh hidup kami hanya untukMu..

Allah..Allah..Ya Allah..
2

di mana kita?

Pejam celik pejam celik tiba-tiba Ramadhan penuh barakah dah hampir tinggalkan kita…

Sana sini masing2 sibuk dengan exam, assignment and presentation…
Tapi macam mana dengan eff0rt masing2 untuk kejar malam AlQadr…?
Sedikit sekali saya beramal…
sedikit sekali saya berfikir…
Dan banyak sekali saya tidur…
banyak sekali saya bercakap saban hari…
tentang dunia…semua dunia…saya leka dengan dunia…


Sedangkan dalam bulan mulia bulan keampunan ni pun saya hanya boleh buat setakat ini…
Macam mana pulak bulan biasa nanti…?
Di mana position saya..?
Layakkah saya nak merebut keampunan Ilahi..?
Andai kata saya pergi sebentar lagi…
adakah layak untuk saya menjejaki syurga..?
adakah saya layak even membau keharumannya..?


Ketika orang lain tengah guna 24 jam untuk Allah…
membaca kitabullah…
mencari jalan ke syurga Allah…
mendekatkan diri dengan Allah…
Saya pulak still boleh nak extend masa tidur saya…
saya terlalu leka dengan dunia…
saya lupa tentang Dia…saya banyak ketawa…
sedikit sekali saya merenung berfikir macam mana dengan amal harini?
Sedikit sekali saya menangis menginsafi dosa sehari2…
sedikit… sangat sedikit…
Astaghfirullah…astaghfirullah…



Saya bertungkus lumus prepare untuk exam….
nak dapat markah bagus dari lecturer…
nak improve pointer kononnya…
Tapi sedikit sekali saya berpenat lelah untuk dapat pahala dari Allah…
sedikit sekali saya usaha untuk improve iman and amal saya…
sedikit sekali saya bersedia untuk menghadapi maut yang boleh datang bila2 masa…
sedikit…sangat sedikit…


Hasilnya…result exam langsung tak dapat buat hati sedikit berbunga…
berkat ilmu tah ke mana…
pahala pula takkan dapat kalau sepanjang masa tertahan2 dengan timbunan dosa…
Semua tak dapat…semua terlepas….
sebenarnya semua tak dapat genggam pun…


Ya Allah… ampunkanlah kami hamba2Mu…
ampunkanlah dosa2 kami Ya Allah…
maafkanlah kami…
maafkan kelemahan kami…
maafkan kejahilan dan kealpaan kami…
Kurniakanlah kami rahmat keampunanMu…
terimalah taubat kami…

Ya Allah Tuhan Yang Maha Mendengar…
bukakan lah pintu hati kami…
bersihkanlah hati2 kami ini…
Amin…amin…amin Ya Rabbal ‘alamin….
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top