13

Pegawai Tadbir N41 UKM

Saya nak kongsi pengalaman temuduga tahun lepas. Saya tak dapat pun. Tak dapat kerja pun moga2 dapat pahala pun da ok la kan. InshaAllah moga bermanfaat.

Dah lama tak tulis blog ni barulah ada peluang nak share. Mungkin ada yang jumpa post ni sebab google2 kat internet tentang jawatan tu kan? Biasa la sama gak saya pun duk google baca2 blog org aritu. Hehe.

Tapisan pertama dia tengok pada background dan akademik pemohon. Tapisan kedua ialah ujian bertulis. Ada soalan objektif dan esei. Nak jawab tu memang gaya exam kat uni dulu. Otak mak sudah berkarat nakk.

Soalan objektif yang dia tanya 90% kot psl ukm🙆🏻bolehla study kat website dia dengan teliti. Saya rasa kalo ex student ukm da advantage sgt.

Antara soalannya:

Pro naib canselor
Pro canselor
Canselor pertama
Pusat perkhidmatan di ukm
Nama kolej
Moto ukm
Lagu ukm apa tajuknya
Gst tu apa
Ipu jerebu
Institut penyelidikan ada berapa
Faktor penjawat awam dibatalkan pkhidmtan
KRA(key result area) ukm
Fakulti kat ukm KL
Dapat status swa akredatasi tahun bila
Nama hospital ukm
Fakulti kat kampus sabah

Soalan esei pulak ada 2 part.
Esei BM langkah atasi isu negatif remaja.
Esei BI ways to prevent flood in kelantan.

Saya sudah goreng hingga hangit. Haha. Anda pula, selamat menggoreng.

Alhamdulillah lepas ke stage terakhir.
Kami ada dalam 14 15 orang yg dipanggil temuduga. Masa tu dia nak 5 orang sahaja. Sebelum temuduga, kena jawab dulu ujian personaliti dan kena transfer sikit bayaran. Yang tu dia nak tengok personaliti kita la.

Jadi masa temuduga, study semula mcm nak exam bertulis aritu. Hafal2 segala. Masa tu group interview dalam 7 org. Interviewer ada 3 org. Diorang tanya soalan, siapa nak jawab dulu angkat tangan. Kira equal sebab semua jwb soalan yg sama. Ada juga interviewer yang suruh start jawab dari calon yang kanan sekali hingga ke kiri.

Mula2 macam biasa, introduce diri. Yang tu dia suh cakap english. Soalan lain dalam bm je nama pun uni kebangsaan mesia kan.

Soalannya
1. apa yang anda tahu tentang ukm,
 Yang ni sebut la sejarah ukm sikit, orang2 penting, visi misi, KRA ukm tadi ada 6, dan apa2 lagi la yg relevant.

2. Kenapa nak kerja ukm,
Yang ni boleh la bagitau apa value2 n kualiti diri anda dan apa yang boleh anda sumbangkan kepada ukm untuk capai visi dan misi dia ke.
Jangan la bg jawapan tak profesional ye (macam kitorang jwb kih33) sebab rumah saya dekat, sebab ahli keluarga ramai produk sini dll.

3. Sebagai pegawai, macam mana cara nak handle kakitangan seliaan, anak buah kita ada yang lebih tua, lebih muda. So camne cara anda?
Yang ni kena hormat, tegas, beri tunjuk ajar ke, kena kenal mereka supaya tahu cara nak bekerja dengan mereka. Lain orang lain cara. Jadi pegawai yg disenangi, yang memahami dll. Camtu la lebih kurang. (pandai tulis skang je ni,, masa interview dulu tah pape aku mencarut >:<)

Selpas interview, boleh la bagi email yg thank you bagi peluang dan bersesar hati dpt pengalaman tu semua.

Pastu tunggu, kalau ada rezeki alhamdulillah. Kalau tak, rezeki ada di tempat lain. Mungkin ada yg lebih baik inshaAllah. Allah knows best.

Sekian, moga berjaya dan dipermudahkan ye.

P/s: Kalau dapat kerja, belanja la eskem. Gurau je. Doakan yg baik2 utk saya ye. Hehe.

13 comments:

danial fitri said...

Kalau terima panggilan utk ujian personaliti online itu dikira berjaya ke temuduga ke?

dianakhairi said...

Ye tp kalo x byr n xjwb seingat saya kire tidak dilayakkan ke temuduga

danial fitri said...

Oh kiranya saya dapat la ni iv. Alhamdulillah. Boleh bg tips x utk iv jd research officer Q41??hehe

danial fitri said...

Oh kiranya saya dapat la ni iv. Alhamdulillah. Boleh bg tips x utk iv jd research officer Q41??hehe

loyalova said...
This comment has been removed by the author.
dianakhairi said...

Tak pasti pulak kalo dia dah tuka. kiranya awak dah buat ujian saringan kompetensi bertulis ye?
mesti dia bgtau kat email tu panggil temuduga n kene jwb ujian personaliti ke camne.
tentang tips kat entri ni je la sy dpt tlg. hehe

danial fitri said...

Yup, saya dah buat ujian bertulis hari tu. Tp Xde pulak dy kata iv bila. Cuma dy kata saya dijemput menjawab personaliti test online.haha. awak mcm mana sblm dpt pggln iv? Personaliti test betul2 sblm iv ke??

Anonymous said...

oo ye. hmm sy kompius plak. rasanya x jauh sgt tempohnye. xigt sgt la. takpe jwb je dulu test. tggu je pgilan iv inshaallah ada rezeki. moga bjaya

dianakhairi said...

Saya dah cek email lama. Maaf mungkin saya silap. Layak jwb ujian personaliti belum tahu confirm dpt iv rasanya. Tempoh panggilan iv adalah lebih kurg 2 minggu lpas jwb ujian personaliti. Maaf ye. All the best!

dianakhairi said...

Saya dah cek email lama. Maaf mungkin saya silap. Layak jwb ujian personaliti belum tahu confirm dpt iv rasanya. Tempoh panggilan iv adalah lebih kurg 2 minggu lpas jwb ujian personaliti. Maaf ye. All the best!

danial fitri said...

Haah betul la. Sebab saya tgk email yg saya dapat tu dia recepient dia ada ramai.haha

danial fitri said...

Haah betul la. Sebab saya tgk email yg saya dapat tu dia recepient dia ada ramai.haha

fatin nbla said...

Salam sy nak tnya mcm mana nk register di utk interview personaliti tu ye??

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top