Aku bukan patung palsu

Sabar yang perlu aku pertahan itu
Telah aku pertahankan sekian lamanya
Aku bukan tidak mahu bersabar lagi
Aku hanya mahu dimengerti
Aku hanya mahu diterima

Seperti dia
Aku bukan saingannya
Dia pohon subur berbuah berbunga keharuman
Aku sekadar pohon rendang nan kekeringan
Sekadar di pinggiran
(perhh tiba tajuk lagu)

Aku tak mahu menjadi palsu
Kerna itu aku selalu membisu
Aku telah cuba sekadar mampuku
Dan aku akan terus cuba
Demi untukmu

Beri aku ruang dan waktu

Puisi jiwa kacau

Andai tak mampu mengasihi
Usahlah dipamerkan rasa benci
Andai tak mahu bermesra
Usahlah timbulkan rasa bersangka2
Andai tiada rasa simpati
Usahlah jauhkan jurang di hati
2

Me

You hate me
U said everyone hates me
U make me feel that im hated
U make me feel bad
U show ur happiness
U show ur success
Well done

Inferiority complex
Complicated
Overthinking

Im tired of being such me

Negative vibes shuuuhhhhh
0

Kereta hilang di stesen KTM Segambut





Salam.

KERETA KAMI HILANG.

Lokasi : stesen KTM Segambut

Tarikh hilang 10/10/2016(Isnin)

Kereta PROTON PREVE
WARNA BIRU
BMB 8285

Abdullah Khairi 016-2226420
Ameerah Diana 010-2226420

*maaf takde gambar lain. Ini gambar masa accident aritu.
*kat skirting belah kiri ada percikan simen sikit2

Report dah buat.

MOHON VIRALKAN.
MOHON DOAKAN.
TERIMA KASIH SEMUA.
12

Pegawai Tadbir N41 UKM

Saya nak kongsi pengalaman temuduga tahun lepas. Saya tak dapat pun. Tak dapat kerja pun moga2 dapat pahala pun da ok la kan. InshaAllah moga bermanfaat.

Dah lama tak tulis blog ni barulah ada peluang nak share. Mungkin ada yang jumpa post ni sebab google2 kat internet tentang jawatan tu kan? Biasa la sama gak saya pun duk google baca2 blog org aritu. Hehe.

Tapisan pertama dia tengok pada background dan akademik pemohon. Tapisan kedua ialah ujian bertulis. Ada soalan objektif dan esei. Nak jawab tu memang gaya exam kat uni dulu. Otak mak sudah berkarat nakk.

Soalan objektif yang dia tanya 90% kot psl ukm🙆🏻bolehla study kat website dia dengan teliti. Saya rasa kalo ex student ukm da advantage sgt.

Antara soalannya:

Pro naib canselor
Pro canselor
Canselor pertama
Pusat perkhidmatan di ukm
Nama kolej
Moto ukm
Lagu ukm apa tajuknya
Gst tu apa
Ipu jerebu
Institut penyelidikan ada berapa
Faktor penjawat awam dibatalkan pkhidmtan
KRA(key result area) ukm
Fakulti kat ukm KL
Dapat status swa akredatasi tahun bila
Nama hospital ukm
Fakulti kat kampus sabah

Soalan esei pulak ada 2 part.
Esei BM langkah atasi isu negatif remaja.
Esei BI ways to prevent flood in kelantan.

Saya sudah goreng hingga hangit. Haha. Anda pula, selamat menggoreng.

Alhamdulillah lepas ke stage terakhir.
Kami ada dalam 14 15 orang yg dipanggil temuduga. Masa tu dia nak 5 orang sahaja. Sebelum temuduga, kena jawab dulu ujian personaliti dan kena transfer sikit bayaran. Yang tu dia nak tengok personaliti kita la.

Jadi masa temuduga, study semula mcm nak exam bertulis aritu. Hafal2 segala. Masa tu group interview dalam 7 org. Interviewer ada 3 org. Diorang tanya soalan, siapa nak jawab dulu angkat tangan. Kira equal sebab semua jwb soalan yg sama. Ada juga interviewer yang suruh start jawab dari calon yang kanan sekali hingga ke kiri.

Mula2 macam biasa, introduce diri. Yang tu dia suh cakap english. Soalan lain dalam bm je nama pun uni kebangsaan mesia kan.

Soalannya
1. apa yang anda tahu tentang ukm,
 Yang ni sebut la sejarah ukm sikit, orang2 penting, visi misi, KRA ukm tadi ada 6, dan apa2 lagi la yg relevant.

2. Kenapa nak kerja ukm,
Yang ni boleh la bagitau apa value2 n kualiti diri anda dan apa yang boleh anda sumbangkan kepada ukm untuk capai visi dan misi dia ke.
Jangan la bg jawapan tak profesional ye (macam kitorang jwb kih33) sebab rumah saya dekat, sebab ahli keluarga ramai produk sini dll.

3. Sebagai pegawai, macam mana cara nak handle kakitangan seliaan, anak buah kita ada yang lebih tua, lebih muda. So camne cara anda?
Yang ni kena hormat, tegas, beri tunjuk ajar ke, kena kenal mereka supaya tahu cara nak bekerja dengan mereka. Lain orang lain cara. Jadi pegawai yg disenangi, yang memahami dll. Camtu la lebih kurang. (pandai tulis skang je ni,, masa interview dulu tah pape aku mencarut >:<)

Selpas interview, boleh la bagi email yg thank you bagi peluang dan bersesar hati dpt pengalaman tu semua.

Pastu tunggu, kalau ada rezeki alhamdulillah. Kalau tak, rezeki ada di tempat lain. Mungkin ada yg lebih baik inshaAllah. Allah knows best.

Sekian, moga berjaya dan dipermudahkan ye.

P/s: Kalau dapat kerja, belanja la eskem. Gurau je. Doakan yg baik2 utk saya ye. Hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top